Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ένα μικρό σχόλιο για τα φάρμακα




Ακούστηκαν πολλά Αυτές τις μέρες στον τύπο και στην βουλή για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς των φαρμάκων και για την πολιτική που ασκεί  ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με λίγα λόγια αυτό που τον κατηγορούν είναι πως με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες λόγω μεγέθους μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές από τις εγχώριες εταιρίες με συνέπεια οι Ελληνικές, που είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, να βγουν από το παιχνίδι και τελικά να κλείσουν. 

Αυτή την πολιτική για να την ασκήσει κάποιος δεν χρειάζεται να χρηματιστεί απαραίτητα από κάποια εταιρία για τον απλούστατο λόγο πως αυτός είναι ο καπιταλισμός,έτσι λειτουργεί, αυτοί είναι οι κανόνες που τον διέπουν και ένα κόμμα που εκπροσωπεί την αστική ιδεολογία, τον καπιταλισμό και τα συμφέροντα της αστικής τάξης κάπως έτσι λειτουργεί. Άρα λοιπόν είναι φυσικό επακόλουθο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συρρικνωθεί και τελικά να βάλει λουκέτο στο μεγάλο μέρος της μιας και υπάρχουν πιο ανταγωνιστικές εταιρίες.

Οι εργάτες άραγε σε αυτή την κόντρα τι θέση πρέπει να πάρουν; Πρέπει να υποστηρίξουν τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς; Πρέπει να υποστηρίξουν του Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους; Τίποτε από τα δύο; 

Κατά την γνώμη μου την ελληνική εργατική τάξη δεν πρέπει να την απασχολεί ένας ενδοιμπεριαλιστικός καβγάς ανάμεσα στο σε διάφορες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου παραγωγής όπως τώρα με τα φάρμακα. Πρέπει όμως σταθερά να υποστηρίζουν την ύπαρξη και την λειτουργία μέσων παραγωγής εντός της χώρας. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι μια σημαντικό να συμβεί για έναν σπουδαίο λόγο.

Ο λόγος είναι πως όταν η ελληνική κοινωνία αρχίζει να αμφισβητεί πιο έντονα και πιο αποφασιστικά τον καπιταλισμό και όταν ένα μεγάλο μέρος της αρχίζει να προσανατολίζεται την δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας που δεν θα ακολουθεί τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, τότε εάν η χώρα έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση και φάρμακα όλα θα είναι πιο εύκολα και το βήμα προς την εγκατάλειψη του καπιταλισμού θα είναι πιο αποφασιστικό και σίγουρα πιο μαζικό. Δεν εννοώ φυσικά πως όλα θα γίνουν απλά και εύκολα αλλά σίγουρα η μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε θα δοθούν από καλύτερη θέση με καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου