Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αμερικανικές υποκλοπές και στην Ελλάδα σύμφωνα με το "Spiegel"



Και η Ελλάδα στο κάδρο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", που επικαλείται έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα λειτουργεί και ως κέντρο υποκλοπής τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Στο δημοσίευμα της Δευτέρας του "Spiegel", η Αθήνα είναι η πρώτη στη λίστα των 19 περιοχών της Ευρώπης που λειτουργούν οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών (special collection service), στις οποίες εργάζονται πράκτορες όχι μόνο της NSA αλλά και της CIA. Επιπλέον σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αθήνα υπάρχει και εξοπλισμός παρακολουθήσεων που λειτουργεί από απόσταση δίχως να απαιτείται προσωπικό.
Το έγγραφο, που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό και προέρχεται από τα όσα έχει διαρρεύσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει πως οι πράκτορες που ασχολούνται με τις υποκλοπές είναι υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας και εργάζονται σε δωμάτια των πρεσβειών που έχουν ειδική θωράκιση.
Δεν προκαλεί έκπληξη διότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται στοιχεία για παρακολουθήσεις και υποκλοπές επικοινωνιών και στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει η έκταση των υποκλοπών, καθώς σε τουλάχιστον 80 χώρες του πλανήτη οι ΗΠΑ φακέλωναν περίπου 50 με 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές επικοινωνίες το μήνα.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου