Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το κεφάλαιο



Το ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία είναι πλέον γνωστό και πως όσοι από εμας καπνίζουν κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά και τα πνευμόνια τους το γνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στον αναπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα. Αυτό που ίσως πολλοί από εμας δεν γνωρίζουν είναι γιατί τα αστικά κράτη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν τόση μεγάλη πρεμούρα να περιορίσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των ανθρώπων που καπνίζει,ενώ μέχρι πριν λίγες δεκαετίες αφήναν τις βιομηχανίες καπνού να οργιάζουν.

Είναι μήπως πολυεύσπλαχνοι και αγωνιούν για το κάλό μας; Μήπως τελικά το αστικό κράτος σέβεται πράγματι την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και προσπαθεί να την προστατέψει ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; 

Προφανώς λοιπόν και συμβαίνει κάτι άλλο και αυτό το άλλο είναι πως όταν κάποιος εργάτης αρρωσταίνει εξ αιτίας του τσιγάρου τα χρήματα που χάνουν είναι πάρα πολλά και ως εκ τούτου το κάπνισμα εκτός από την υγεία των εργαζόμενων βλάπτει και τις τσέπες των αστών καθώς και του αστικού κράτους .


Τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιςτήμη χρησιμοποιεί έναν καινούριο στατιστικό όρο που ονομάζεται disability-adjusted life- year (DALY) και ο οποίος δείχνει πόσα επιπλέον χρόνια θα είσαι άρρωστος, δηλαδή ανίκανος για εργασία, εάν καπνίζεις. Πχ αν υποθέσουμε πως κάποιος ανθρωπος θα ζούσε 75 χρόνια συνολικά, αν δεν κάπνιζε εώς τα 73 θα ήταν υγιής και τα δυο τελευταία χρόνια άρρωστος, ενώ ως καπνιστής θα αρρωστησει από τα 65. Άρα το DALY αυτού του ανθρώπου θα είναι 73-65=8. Δηλάδή θα ζήσει 8 χρόνια επιπλέον άρρωστος, άρα και ανίκανος να εργαστεί, λόγω του τσιγάρου.

Έχει λοιπόν υπολογιστεί στατιστικά πως το συνολικό DALY της Ευρώπης το 2004 ήταν 16.830.000 έτη. Αυτό εάν το πολλαπλασιάσουμε με το 260 που είναι περίπου οι εργάσιμες ημέρες και αυτό με το 8 που είναι ο μέσος χρόνος εργάσιμης ημέρας και αυτό με το 5 που είναι η μέση τιμή της εργατοώρας(λέμε τώρα) θα βρούμε περίπου το ποσό των 175 δις €. Αυτά είναι πάνω κάτω τα χρήματα που χάνουν οι αστοί επειδή οι εργάτες καπνίζουν. Αν λοιπόν στα χρήματα αυτά προστεθούν και εκείνα που δαπανά το κράτος για να επιδιορθώσει τους " χαλασμένους" απ το τσιγάρο εργάτες τότε τα νούμερα ανεβαίνουν πολύ πιο πάνω. 

Έτσι λοιπόν το αστικό κράτος έρχεται και σου λέει μην καπνίζεις και πολύ όχι γιατι με πολυνοιάζει για την υγεία σου αλλά γιατί εγώ χάνω χρήματα κάθε φορά που εσύ αρρωσταινεις διότι όχι μόνο δεν μπορείς , ως άρρωστος, να δουλέψεις στους ρυθμούς που θέλω αλλά πρέπει να δαπανήσω και επιπλέον χρήμα να σε "ξαναεπιδιορθώσω".

Αυτά όλα τα στοιχεία τα παραθέτουμε για να καταδείξουμε για πολλοστή φορά πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν κινείται ούτε με ανθρωπιστικά κίνητρα ούτε με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, δεν είναι στην φύση του άλλωστε. Αυτό που το κινεί είναι το κέρδος και μόνο αυτό. Αν ο καπιταλιστής έχει οικονομικό όφελος από την επιβίωση σου θα σε κρατήσει στη ζωή, αν πάλι  κερδίσει με τον θάνατό σου δεν θα το σκεφτεί ούτε για μια στιγμή . Αυτή ειναι η φύση του συστήματος, αυτή και η φύση εκείνων που παίζουν σε αυτό. 

Όνειρο δικό μας είναι μια κοινωνία που δεν νοιάζεται για το κέρδος αλλά για τις ανθρώπινες ανάγκες. Μια τέτοια γεννήθηκε και μεγαλούργησε τον προηγούμενο αιώνα και είμαστε βέβαιοι πως θα ξανάρθει. Αυτή προσδοκούμε, γι αυτη παλεύουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου