Νέες ρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου υποδεικνύει με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ στη συγκυβέρνηση, η οποία και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο των «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων. Ο στόχος τους, που προωθείται στο όνομα της μείωσης των τιμών στα είδη κατανάλωσης, είναι η μείωση του λειτουργικού και διαχειριστικού κόστους των μονοπωλίων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καθορίζουν τις τιμές στο λιανεμπόριο.
Προβλέπονται παραπέρα «απελευθερώσεις», κατάργηση περιορισμών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέτρα που «στρώνουν το χαλί» στη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Επί της ουσίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα σε κλάδους της παραγωγής και της οικονομίας (μεταποιητικές βιομηχανίες, διακίνηση - μεταφορές
εμπορευμάτων, χονδρεμπόριο κ.ά.), σε βάρος μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεων. Πολλαπλές θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για το λαό: Από τις απώλειες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι την παραπέρα υποβάθμιση των προϊόντων που διοχετεύονται στα λαϊκά στρώματα και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται.
εμπορευμάτων, χονδρεμπόριο κ.ά.), σε βάρος μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεων. Πολλαπλές θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για το λαό: Από τις απώλειες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι την παραπέρα υποβάθμιση των προϊόντων που διοχετεύονται στα λαϊκά στρώματα και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται.
Οι λεγόμενες «παρεμβάσεις στην αγορά», στη βάση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, συζητήθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με την τρόικα.Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως είναι στις προθέσεις τους να εφαρμοστούν οι περισσότερες από τις προτάσεις, με γνώμονα την «προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά».
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στον Τύπο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
- Κατάργηση όλων των εισφορών και των τελών «υπέρ τρίτων». Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, έφταναν στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά, 2 δισ. αφορούν σε έσοδα ασφαλιστικών ταμείων και 1 δισ. στους ΟΤΑ. Ειδική αναφορά γίνεται στις εισφορές πάνω στη χονδρική τιμή των φαρμάκων, του τσιμέντου και του αλευριού.
- «Απελευθέρωση» τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.
- Κατάργηση του καθοριζόμενου μέγιστου χρόνου κατανάλωσης για το «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα, που στο εξής θα καθορίζεται από τον τρόπο παστερίωσης.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής ενημέρωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα απορρυπαντικά, επίσης των περιορισμών στην ίδρυση νέων τουριστικών υποδομών στην ηπειρωτική χώρα, στη διακίνηση δομικών υλικών, στη διαφήμιση για τις περιόδους εκπτώσεων και προσφορών κ.ά
- «Απλοποίηση» της διαδικασίας παραχώρησης για τμήματα της λιμενικής ζώνης, αναθεώρηση κριτηρίων για την ίδρυση βιομηχανιών, αναβάθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων από τους δήμους.
Πηγή ριζοσπάστης
Είναι ιστορική τάση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής η συγκέντρωση των μέσων παραγωγής στα μονοπώλια, το είπε ο Λένιν πριν έναν αιώνα περίπου και μάλιστα παραλίγο να τον προτείνουν και για το Νόμπελ οικονομίας το 2010 για αυτή του την πρόβλεψη.
Αυτή η τάση του μονοπωλιακού κεφαλαίου να είναι πιο ανθεκτικό από τις μονήρεις επιχειρήσεις σήμερα ενισχύεται και νομοθετικά από τα αστικά κράτη,επιταχύνοντας αυτή την διαδικασία της καταστροφής των μικρών κεφαλαιοκρατών, των μικρεμπόρων και μικροβιοτεχνών .
Αυτό μοιραία οδηγεί στην δημιουργία με επιταχυνόμενο ρυθμό προλετάριων.Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει την σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός κόμματος που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης του Προλεταριάτου.
Αν αυτό το κόμμα για κάποιους λόγους αποδυναμωθεί ή πάψει να υπάρχει τότε το μέλλον της εργατικής τάξης στην Ελλάδα θα μοιάζει με το παρόν των εργατών του Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε πως το ελληνικό ΚΚ τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητο να υπάρχει και να αγωνίζεται για την εργατική τάξη, για τα συμφέροντα της και για μια κοινωνία που ο κόσμος της εργασίας θα εξουσιάζει τα προϊόντα των κόπων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου