Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Απαιτεί ακαδημαϊκή έρευνα σταμέτρα του




Στηρίζει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση την εισβολή του ΣΕΒ στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας
Την απόλυτη υποταγή της ακαδημαϊκής έρευνας στις ανάγκες και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και στην προλεταριοποίηση των νέων επιστημόνων, των οποίων η επιστημονική έρευνα και οι καινοτόμες ιδέες θα προορίζονται άμεσα για την ικανοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση κατ' επιταγήν του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ υπό τον τίλο «Μαζί στην εκκίνηση για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματική γενιά» η επίσημη παρουσίαση της οποίας έγινε χτες στο «Δημόκριτο» με την συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ακριβώς αυτό το στόχο έρχεται να εξυπηρετήσει. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις των μονοπωλίων, λέγοντας ότι η χτεσινή εκδήλωση «εγκαινιάζει μια συνεργασία κομβικής σημασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους νέους επιστήμονες και το καταξιωμένο Ερευνητικό Κέντρο του "Δημόκριτου"(..) Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, το οποίο να ενώνει τη νεότητα, τη γνώση και την πρωτοβουλία στην ίδια οικονομική και κοινωνική δυναμική».

Ο Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι «...ήδη από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε και συνεχίζεται σήμερα από εμάς, ο δημόσιος διάλογος, για την αναγκαία συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα. Από τότε υψώνονταν εμπόδια από τους εκπροσώπους του λαϊκισμού και του κρατισμού». Πρόσθεσε ότι «για να προωθηθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν από το εργαστήριο και ολοκληρώνονται με την εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία» και υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και των ΑΕΙ, και των επιχειρήσεων γιατί «δρουν ως μέντορες για τους νέους, τους ενισχύουν με υλικά μέσα και βοηθούν στη δικτύωσή τους με την αγορά, στην πράξη». Κατά τον υπουργό η πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ «συμβολίζει την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα στην παραγωγική της βάση για να χτίσουμε μιαν οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή», ενώ υποσχέθηκε την πολύπλευρη υποστήριξή της, φυσικά και με «ζεστό χρήμα» μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος ανάμεσα στις συνηθισμένες καταγγελίες για τη «μεταπολίτευση», «τις επιδοτήσεις» αλλά και το «μηδενισμό της βίας», υποσχέθηκε «στήριξη» στους νέους ανθρώπους γιατί όπως είπε «τους χρειαζόμαστε», ενώ σημείωσε ότι η «καινοτόμος επιχειρηματικότητα δε διεκδικεί προστασία και προνόμια. Χρειάζεται μόνο ανοιχτό πεδίο για να δράσει και να παράξει πλούτο...».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε «λάβρος» κατά της «προστασίας και των προνομίων», ο Χ. Κυριαζής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίστηκε λίγο περισσότερο «ρεαλιστής» ζητώντας από την Πολιτεία τη θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος για τις «νέου τύπου καινοτόμους επιχειρήσεις», που θα περιλαμβάνει ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, ειδική φορολογική αλλά και ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία έναρξης της επιχείρησης.
Στην πρώτη φάση της παραπάνω δράσης του ΣΕΒ, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή με διάφορα ερευνητικά προγράμματα το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία Αθηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου