Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση απ' το λαό και το κίνημα




Παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για ζητήματα της επικαιρότητας


Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα παρακάτω ζητήματα της επικαιρότητας:

Για την πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη
«Είμαστε παραμονές της μεγάλης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας. Θα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζομένους της χώρας, αφορούν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Είμαστε μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, προσπάθειας πίεσης και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Ξανά έχουμε τα διλήμματα των εκπροσώπων της τρόικας, της ΕΕ, της κυβέρνησης. Κάθε μέρα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, τα ίδια επεισόδια, σ' αυτήν την υπόθεση που λέγεται δανειακή σύμβαση, αν θα φέρουν τα δάνεια, αν θα φέρουν τα μέτρα, τι μέτρα θα πάρουν, αν θα ψηφίσουν μνημόνια, πώς θα ονομάσουν τα νέα μνημόνια, αν θα τα πουν μνημόνια ή οτιδήποτε άλλο. Και, βεβαίως, η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται ακάθεκτη».



Για τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα, τα νέα μέτρα και τον ενιαίο φόρο ακινήτων
«Επιτρέψτε μου να πω ορισμένα ζητήματα, γιατί τις τελευταίες μέρες έχει ξεσηκωθεί πολύς κουρνιαχτός γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας, γύρω από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Απασχολεί και εσάς, εδώ στο χώρο του Ευαγγελισμού, απασχολεί ευρύτερα τον ελληνικό λαό. Είναι το γνωστό σκηνικό που στήνεται "τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα", όταν πρόκειται να συζητήσουν για νέα μέτρα, πώς θα τα περάσουν μέσα στο λαό, πώς θα τα ονομάσουν και τι χαρακτήρα θα έχουν για να εκταμιευτεί κάποια δόση. Τα ξέρουμε πλέον, έχουμε συνηθίσει, όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και αφορά μια σειρά τομείς της οικονομίας.
Π.χ. το Ασφαλιστικό είναι επί τάπητος και αυτό αφορά και τους εργαζόμενους στον "Ευαγγελισμό". Αφορά όμως ευρύτερα όλες τις λαϊκές οικογένειες στη χώρα μας. Εχουμε νέα επίθεση, προβλέπονται νέες περικοπές. Θα έχουμε μείωση στα ΕΚΑΣ γι' αυτούς που είναι κάτω των 65 χρόνων, θα έχουμε νέες περικοπές στα εφάπαξ. Θα έχουμε μια σειρά τέτοια μέτρα που πλήττουν πολλές κατηγορίες, για παράδειγμα τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, με νέες μειώσεις συντάξεων ή σε άλλα ειδικά ταμεία. Δηλαδή, είναι μια επίθεση συνολικά στα ασφαλιστικά δικαιώματα -που ξεκίνησε απ' το '90 και το Μάαστριχτ το '92 στη συνέχεια- και εξελίσσεται κάθε χρόνο και σε περιόδους κρίσης, και σε περιόδους ανάκαμψης ή ανάπτυξης, που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ετοιμάζεται νέα φοροληστεία. Δηλαδή, πάνε να μονιμοποιήσουν το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία. Πάνε να φορολογήσουν τη μικροϊδιοκτησία, την ίδια ώρα που προτείνουν και θα περάσουν νέες φοροαπαλλαγές για τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, για τα μονοπώλια. Τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή, θα είναι πάλι οι χαμένοι.
Κάτω από τη λαϊκή πίεση, κάτω από αυτές τις εξελίξεις, έχουμε τα τελευταία σημάδια, της απόσυρσης του νόμου προσωρινά, των διαβουλεύσεων, των διαπραγματεύσεων χωρίς όμως να μας εφησυχάζει αυτό το γεγονός. Διότι αυτό που συζητάνε είναι πώς δήθεν θα βελτιώσουν μέτρα, πάλι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και όχι υπέρ των εργαζομένων. Αυτά τα χαράτσια λέμε εμείς δε βελτιώνονται, αυτοί οι φόροι δε βελτιώνονται, μόνο αποσύρονται, μόνο καταργούνται.
Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, όλο το λαϊκό κίνημα, ο κάθε κλάδος ανεξάρτητα σε ποιο χώρο δρα, πού δουλεύει».
Για την κυριακάτικη αργία
«Εχουμε τα ζητήματα της κυριακάτικης αργίας. Είδατε αυτήν τη μεγάλη επίθεση της προπαγάνδας. Την πληρώνουν οι εμποροϋπάλληλοι, την πληρώνουν οι μικροί μαγαζάτορες, οι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι που θα βάλουν λουκέτο. Στη λαϊκή οικογένεια, στον εργαζόμενο λαό δε θα δοθεί η δυνατότητα να κόβει βόλτες τις Κυριακές για να ψωνίζει. Βιτρίνες για να περνάει η ώρα του μπορεί να τις δει και με κλειστά τα μαγαζιά. Μπορεί να περνάει απ' έξω και να κοιτά και να χαζεύει ο οικογενειάρχης που δεν έχει να πάρει στο παιδί του το καινούργιο ρούχο, το καινούργιο παπούτσι ή το παιχνίδι. Ομως, μέσα στα μαγαζιά και κυρίως στα μικρομάγαζα δε θα μπαίνει. Δε μιλάμε για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, δε μιλάμε γι' αυτούς που έτσι κι αλλιώς έχουν τεράστια κέρδη, μιλάμε για τα μικρομάγαζα».
Για τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής
«Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα που υπάρχει, είχαμε και αυτό το επεισόδιο -επιτρέψτε μου να το σχολιάσω πριν περάσω σε άλλα θέματα- της δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια επίθεση που δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτήματα για τους στόχους και τις επιδιώξεις των εκτελεστών. Δημιουργεί φυσικά εύλογη ανησυχία στο λαό μας. Δεν πρέπει όμως ο λαός μας να τρομοκρατηθεί. Γιατί ένας από τους στόχους είναι κι αυτός. Να τρομοκρατήσουν το λαό, να τον βάλουν ξανά να κάτσει σπίτι του, να μη συμμετέχει στους αγώνες, στις κινητοποιήσεις. Πάντα τέτοιες δραστηριότητες, τέτοιες δολοφονικές ενέργειες έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Αντικειμενικά, λέμε εμείς, λειτουργούν προβοκατόρικα. Δεν είναι, βέβαια, ώρα για σενάρια, όμως η πείρα του παρελθόντος λέει ότι σε τέτοιες ενέργειες συνήθως διαπλέκονται τμήματα του κρατικού μηχανισμού, εγχώριες και ξένες υπηρεσίες, αξιοποιείται το οργανωμένο έγκλημα. Ο λαός μας, απαντάει το ΚΚΕ, πρέπει να επαγρυπνεί. Η επιδίωξη να συμψηφιστούν δολοφονικές ενέργειες, σαν αυτές που έγιναν στο Ν. Ηράκλειο, να αξιοποιηθούν δηλαδή σε όφελος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής δεν έχει θέση, είναι απαράδεκτη. Η έρευνα πρέπει να φτάσει έως το κόκαλο. Επιμένουμε σε αυτή μας την άποψη».
Για το θέμα των υποκλοπών
«Φυσικά, δε θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστο και ένα άλλο ζήτημα της επικαιρότητας, αυτό το θέμα των υποκλοπών και τον τραγέλαφο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες από τις μαζικές και εκτεταμένες παρακολουθήσεις απ' τις αμερικανικές υπηρεσίες σε βάρος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε βάρος πολιτικών ηγετών κ.λπ. της ΕΕ που κατά τα άλλα είναι εταίροι τους, σύμμαχοί τους, μαζί τα βρίσκουν, μαζί τα κάνουν. Το αστείο είναι ότι εμφανίστηκαν και έκπληκτες, λες και έπεσαν από τα σύννεφα ξαφνικά, κυβερνήσεις και κόμματα που πρωτοστάτησαν στη νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με φανερές και κρυφές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. "Οταν παίζεις με τη φωτιά κάποια στιγμή θα καείς και συ". Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Αλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ, ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ μεγάλες και αξεπέραστες. Είναι στη φύση του καπιταλισμού, ιδιαίτερα στο τελευταίο του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό.
Πρόκειται για λυκοσυμμαχίες. Αυτοί ενώνονται μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσουν τους λαούς, τα λαϊκά κινήματα, να πάρουν μέτρα ενάντιά τους. Οταν πρόκειται για τα δικά τους συμφέροντα, των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων τότε τρώγονται σαν τους λύκους, στην αρένα αυτή του καπιταλισμού. Παράλληλα με όλες αυτές τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, αναπτύσσονται και οι σχεδιασμοί για τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις. Ξέρετε τα ζητήματα της πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, των άλλων σχέσεων και της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού πάντα μπλέκονται και έχουν σχέση με την οικονομία και με τις εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου