Μια τεράστια πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα και κατέστρεψε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων για γνωστές δυτικές εταιρείες, στηνΓκαζιπούρ, μια πόλη 40 χλμ. από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, τη φωτιά έβαλαν εργαζόμενοι που ήταν έξαλλοι για τις φήμες πως ένας συνάδελφός τους έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν το κτίριο ήταν άδειο.
Η υφαντουργία είναι ένας βασικός κλάδος της οικονομίας της χώρας. Οι χαμηλοί μισθοί και η προνομιακή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση έχουν συμβάλει ώστε το Μπαγκλαντές να φθάσει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές ενδυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολειπόμενο μόνο της Κίνας. Η υφαντουργία του Μπαγκλαντές υπολογίζεται ότι έχει συνολικά έσοδα 22 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Όμως, όπως γίνεται παντού στον καπιταλισμό, ο πλούτος που παράγεται καταλήγει στιςτσέπες των εργοδοτών. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς που μετά βίας φτάνουν τα 40 δολάρια το μήνα, δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για υγιεινή και ασφάλεια ούτε λόγος: Το Μπαγκλαντές είναι ίσως η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εργαζόμενους. Τα πολύνεκρα δυστυχήματα, σε εργασιακούς χώρους αποτελούν -δυστυχώς- καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση του κτιρίου τον περασμένο Απρίλη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους.