Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

''Βιολογικός Μετανάστης'' Αρκάς ( εκδόσεις Γράμματα)





«Σκηνικό: Το εσωτερικό ανθρωπίνου σώματος. Ιστοί, αδένες, αιμοφόρα αγγεία. Στη σκηνή βρίσκεται ένα μεγαλόσωμος αθλητικός άνδρας και μια λεπτή μικροκαμωμένη γυναίκα. Είναι το Συκώτι και η Χολή». Με αυτές τις σκηνικές οδηγίες ξεκινά ο «Βιολογικός μετανάστης», το καινούριο θεατρικό μονόπρακτο του Αρκά που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «γράμματα». Μετά τους «Εχθρούς εξ αίματος», που παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε Ελλάδα (Θέατρο του Νέου Κόσμου), Κύπρο (Θ.Ο.Κ.) και Ιταλία (Teatro della Limonaia, Φλωρεντία), ο Αρκάς μάς βυθίζει ξανά στα έγκατα του ανθρώπινου σώματος. Στο προηγούμενο έργο του πρωταγωνιστές ήταν το Λεπτό και το Παχύ Εντερο, μαζί με το δεξί Νεφρό, που μηχανορραφούσαν σε βάρος του οργανισμού ενώ αυτός βρισκόταν σε κώμα. Τώρα, ήρωες είναι το Συκώτι, η Χολή και ο Σπλήνας, με την προσθήκη ενός τέταρτου, ενός «ξένου». Ενα καινούριο νεφρό, που έχει μεταμοσχευθεί στον οργανισμό, γίνεται αιτία απολαυστικής ίντριγκας, σπαρταριστών διαπληκτισμών, απειλών και φοβερών αποκαλύψεων. Γκεστ-σταρ σε αυτή τη βιολογική αρένα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα με τα λεμφοκύτταρα, η στεφανιαία αρτηρία, η καρδιά και ο εγκέφαλος.
Με το χιούμορ που τον διακρίνει, ο Αρκάς αξιοποιεί ο,τιδήποτε προσδιορίζει τους χαρακτήρες του -ακόμα και γνωστές εκφράσεις της καθομιλουμένης:
ΣΥΚΩΤΙ: (Στη Χολή, εξαγριωμένος) ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙΣ;
ΧΟΛΗ: (Ξαφνιάζεται) Αα!.. Τι ουρλιάζεις, καλέ; Μου 'κοψες τη χολή!
ΣΥΚΩΤΙ: Κι εσύ μου' πρηξες το συκώτι!
Κυρίως όμως, ο Αρκάς συνδυάζει με έμπνευση τα «εσωτερικά» δρώμενα με την επικαιρότητα του... έξω κόσμου. «Ποιός έφερε εδώ μέσα αυτόν τον αλλοδαπό;»,

ρωτά κάποια στιγμή ο Σπλήνας για το νεφρό που μεταμοσχεύθηκε. Το νεφρό, άλλωστε, είναι ο «βιολογικός μετανάστης» του τίτλου. Ενας μετανάστης που υφίσταται την ίδια ρατσιστική απαξίωση και τους ίδιους κινδύνους με χιλιάδες μετανάστες, παράνομους και μη, που που προσπαθούν να επιβιώσουν στο σώμα της χώρας:
ΣΥΚΩΤΙ: Δεν είσαι ευχαριστημένος εδώ;


ΝΕΦΡΟ: Πώς, βέβαια, αλλά όσο να 'ναι... Ξένος!
ΣΥΚΩΤΙ: Ξένος;! Μην το ξαναπείς αυτό! Εμείς σε θεωρούμε πιά έναν από εμάς (...)
ΝΕΦΡΟ: Ευχαριστώ, αλλά δεν είναι όλοι... Κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη.
ΣΥΚΩΤΙ: Τι θες να πεις;
ΝΕΦΡΟ: Ε, να, κάποια Λεμφοκύτταρα...
ΧΟΛΗ: Ωχ!
ΣΥΚΩΤΙ: Τι, κάποια Λεμφοκύτταρα; Τι σου έκαναν;
ΝΕΦΡΟ: Τίποτα, απλώς περνάνε και λένε... Διάφορα... «Εξω οι ξένοι», «Γύρνα πίσω στο κουφάρι σου»... τέτοια... Και βρισιές (...)
ΣΥΚΩΤΙ: Ε, αν πουν και μια κουβέντα παραπάνω, δε χάλασε ο κόσμος... Να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να είσαι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
ΝΕΦΡΟ: Τι εννοείς;
ΧΟΛΗ: Θα μπορούσες, εκτός από ξένος να είσαι και μαύρος, ή εβραίος.

Στις εκπλήξεις της έκδοσης προσθέστε τις οκτώ εικαστικές συνθέσεις με εσωτερικά όργανα του σώματος, που εικονογραφούν τις σελίδες και τις υπογράφει ο πολυτάλαντος Αρκάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου