Σε παρωδία εξελίσσεται ο περιβόητος κοινοβουλευτικός έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως επιβεβαιώνει η ακρόαση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δραβίλλα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Θ.Δραβίλλας εισήλθε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τρία άτομα και, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των βουλευτών, αρνήθηκε να δώσει κάθε στοιχείο για την ιδιότητά τους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αποχώρησε, καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε οι άνδρες που συνόδευαν το διοικητή της ΕΥΠ δεν είχαν δώσει τα στοιχεία τους ούτε κατά την είσοδό τους στο κτίριο της Βουλής. Τελικά οι τρεις συνοδοί βγήκαν από την αίθουσα, ενώ στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η πρόσβαση ακόμη και έξω από τη συγκεκριμένη αίθουσα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους.
Με βάση τη νομοθεσία η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος» ή «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να καλέσει σε ακρόαση τον ίδιο τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Βέβαια αποτελεί αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα θέσουν κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο τη δραστηριότητά τους και ειδικά μια από τις βασικές τους αποστολές που είναι η παρακολούθηση του λαϊκού κινήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου