Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ανάμεσα στο δίκαιο και το νόμιμο



"Επειδή το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη να χαλιναγωγούνται οι ταξικές αντιθέσεις, επειδή όμως ταυτόχρονα γεννήθηκε μέσα στη σύγκρουση των τάξεων αυτών, είναι κατά κανόνα κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξης, που με τη βοήθεια του κράτους γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη τάξη και αποχτάει έτσι νέα μέσα για την καθυπόταξη και εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης»... Δεν ήταν μόνο το αρχαίο και το φεουδαρχικό κράτος όργανα εκμετάλλευσης των δούλων και των δουλοπάροικων, μα και το «σύγχρονο αντιπροσωπευτικό κράτος είναι όργανο εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο. Σαν εξαίρεση ωστόσο έρχονται περίοδοι όπου οι αντίπαλες τάξεις κρατούν τόσο πολύ την ισορροπία μεταξύ τους, που η κρατική εξουσία, σαν φαινομενικός μεσάζοντας, αποχτάει για μια στιγμή κάποια αυτοτέλεια απέναντι και στις δυο τάξεις»... Τέτοια ήταν η απόλυτη μοναρχία του ΧVII και ΧVΙΙΙ αιώνα, τέτοιος ήταν ο βοναπαρτισμός της πρώτης και δεύτερης αυτοκρατορίας στη Γαλλία, και ο Βίσμαρκ στη Γερμανία. 
Φρ Ένγκελς 

Άρειος Πάγος: «Συνταγματικό» το χαράτσωμα του λαού
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με την οποία ζητάει την αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς
Πρωτοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, θα προτείνει ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι «συνταγματικό», αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί. Θα προτείνει, δηλαδή, την αναίρεση της προηγούμενης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως είχε κάνει και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με διαρροές, ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί ότι το άρθρο για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά «ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» και θα σημειώνει ότι η επιβολή του χαρατσιού «δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας». ( 902 )

Τα συμπεράσματα δικά σας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου