1. Εκμεταλλεύονται βάναυσα τους εργάτες στην Ταιβάν.
Για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους η Apple πρέπει να παράγει φτηνά iPhone. Από την στιγμή που χρησιμοποιεί τα πιο ακριβά υλικά η διαφορά γίνετε στην εκμετάλλευση φτηνού εργατικού δυναμικού. Σε άρθρο της η New York Times αναφέρει οτι οι εργαζόμενοι στην Foxconn, η πρώην κατασκευάστρια εταιρία του iPhone, βγάζουν $22 για κάθε δωδεκάωρη βάρδια και συχνά πυκνά αναγκάζονται να δουλέψουν παραπάνω. Υπήρξαν τόσες πολλές αυτοκτονίες από τα δωμάτια(ναι τους έχουν κρεβατοκάμαρες και κοιμούνται μέσα) των εργαζόμενων που η Foxconn αναγκάστηκε και εγκατέστησε δίχτυα στις πλευρές των κτιρίων.
2. Η Apple μετέφερε την παραγωγή απο την Foxconn … σε μιά χειρότερη εταιρία.
Η Foxconn απέκτησε κακή δημοσιότητα με όσα γίνονταν και με την υπερβολική εκμετάλλευση των εργαζομένων, οπότε ήταν αναγκασμένοι να αυξήσουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, αυτό σήμαινε αυτόματα ότι έπρεπε να χρεώνουν παραπάνω την Apple, πράγμα το οποίο η Apple δεν δέχτηκε και μετέφερε την παραγωγή αλλού, στην Pegatron. Ο νέος ταιβανέζικος συνέταιρος της Apple έχει 8% κέρδος και είναι αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.
3. Μολύνουν το περιβάλλων ανεπανόρθωτα.
Το 2011 η Apple μόνη της ήταν υπεύθυνη για 23.1 τόνους ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αν και η Apple δηλώνει οτι δουλεύει σκληρά για μείωση των ρύπων, η έκκριση αυξήθηκε 34% το 2012.[πηγη]
4. Πουλάνε τα iPhone πολύ πάνω του κόστους παραγωγής
Το IHS Inc. Δηλώνει οτι ενα iPhone για να παραχθεί κοστίζει 207 δολάρια. Τα πουλάνε στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 580 δολάρια. Η τιμή ποικίλει ανα μοντέλο αλλά σε γενικές γραμμές τα πουλάει 59-58% πιο ακριβά σε αντίθεση με τον μέσο όρο που είναι 30%.
5. Πιέζουν της εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που στην συνέχεια πιέζουν εσένα.
Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ξέρουν οτι άμα δεν προσφέρουν το iPhone στους πελάτες τους θα τους δουν φεύγουν για κάποια άλλη εταιρία που το πουλάει. Η Apple το ξέρει αυτό οπότε πιέζει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να πουλάνε το iPhone για 200 δολάρια ενώ τους το πουλάνε 580, αφήνοντας 380 χασούρα. Με την σειρά τους οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ανακτούν την διαφορά χρεώνοντας πιο ακριβά τα sms, κλήσεις και data.
6. Έχουν να καινοτομήσουν κάτι χρόνια.
Το 2007 η Apple έβγαλε το iPhone. Έχουν περάσει 6 χρόνια και είναι ακόμα το ίδιο σε πιο αδύνατο, γρηγορότερο και με καλύτερη κάμερα. Θα αναρωτιέστε για το iPad, αυτό δεν είναι νέο. Αυτό ήταν η αρχίκή ιδέα ενός μηχανικού που την είχε παρουσιάσει στον Steve Jobs, οποίος του είπε να το κάνει μικρότερο και να του δώσει δυνατότητες κινητού τηλεφώνου.
7. Χρησιμοποιούν πρώτες ύλες απο εμπόλεμες χώρες.
Το iPhone και άλλα προϊόντα της Apple χρησιμοποιούν ένα συστατικό το Κολτάνιο. Το Κολτάνιο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αγώγιμο. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο, ακριβό (ενα ορυχείο μπορεί να αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια), και βρίσκετε στην εμπόλεμη ζώνη του Κονγκό. Από το 1998, 5-7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους απο τον συνεχέςεμφύλιο πόλεμο, κυρίως για έλεγχο των ορυχείων. Το συστατικό αυτό βρίσκετε σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά η Apple είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη και ίσως θα έπρεπε να σταματήσει να αγοράζει από εμπόλεμες ζώνες.
8. Αφήνουν τις Κυβερνήσεις να σε κατασκοπεύουν.
Ενα έγγραφο που διέρρευσε στον Guardian αναφέρει λεπτομερώς για το πρόγραμμα της NSA, το PRISM. Όπου νόμιμα παρακολουθούνται οι κλήσεις, τα sms, διαδικτυακά ενδιαφέροντα και η τοποθεσία σου.
9. Δεν σε αφήνουν να κλείσεις το τηλέφωνο σου.
Ακόμα και αν μείνεις απο μπαταρία το iPhone σου είναι ανιχνεύσιμο, γιαυτό και η εφαρμογή “Find my Phone” δουλεύει πάντα και ανεξαρτήτως μπαταρίας. Ακόμα και όταν δεν έχει συμβόλαιο για data ή δεν έχει wifi, οι δορυφόροι μπορούν να εντοπίσουν τις συντεταγμένες του iPhone. Συν αυτής το chip M7 καταγράφει τις ακριβείς κινήσεις σου και ταχύτητα. Αλλά πάντα μπορείς να βγάλεις την μπαταρία … χμμ α ναι αυτό δεν γίνετε.
10. Δεν πληρώνουν φόρους.
Η Apple πληρώνει ελάχιστους φόρους έχοντας όλα τα λεφτά της σε μία Ιρλανδική θυγατρική εταιρία.[πηγή]
11. Αντιγράφει από την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού.
Τρανό παράδειγμα το νέο iOS7.
Υ.Γ.
1. Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε με αφορμή την ταινία που βγήκε πρόσφατα και “αγιογραφεί” Steve Jobs
Μην πάτε να την δείτε, δεν είναι καλή, η Aγκάρρα μόλις σας γλύτωσε 7 ευρώ και 2 ώρες απο την ζωή σας. Αν θέλετε πολύ δείτε την δωρεάν στο λινκ απο κάτω:
http://streamcloud.eu/hlupu7er7fcm/Jobs_2013.avi.html
ή
εδω:
http://www.novamov.com/video/e5b113ae2258f
2. Συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να βλέπουμε το ζήτημα σαν καταναλωτές (”δεν θα αγοράζω από την Apple” κτλ). Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την Apple ή την Amazon, μερικές ”κακές” εταιρείες μέσα σε ένα κατά τα άλλα ευγενικό σύστημα, αλλά με ένα σύστημα που γεννά αυτές τες καταστάσεις από την ίδια του την ουσία.
Πηγή Αγκάρρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου